De wonderkracht van rode wijn

Rode wijn heeft een heilzame en geneeskrachtige werking op ons lichaam tenminste als men niet overdrijft in het drinken ervan, maar ja dat is met bijna alles zo, teveel is nooit goed.
Rode wijn is een drank die door zijn aroma-, kleur-, geur- en smaakeigenschappen als genotmiddel overal ter wereld gedronken wordt. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van rode wijn zijn sinds decennia bekend, zelfs al bij de oude Grieken en de Romeinen kende men de heilzame werking van rode wijn alhoewel de wijn toen helemaal niet optimaal was.

Frans paradox

Men mag met zekerheid stellen dat het dagelijks drinken van enkele glazen rode wijn de kans op hart- en vaataandoeningen vermindert. Als we kijken naar het zogenaamde ”Franse paradox” dat bv. de gemiddelde Fransman een veel hogere bloeddruk en meer cholesterolwaarden in zijn bloed heeft dan de gemidddelde Amerikaan, er niettegenstaande deze vaststellingen er minder sterfgevallen zijn in Frankrijk dan in de States ten gevolge van hart- en bloedvaataandoeningen. Voedingsdeskundigen verklaren deze tegenstrijdigheid door het feit dat de Fransman dagelijks enkele glazen rode wijn consumeert tegenover de Amerikaan. Ook zullen natuurlijk de eetgewoontes van de middelandsezee-bevolking, zoals veel gebruik van olijfolie en verse groenten, een rol spelen in dit fenomeen.

Bestandsdelen

Ik ga mijn best doen om een klein overzichtje te geven wat de voedingsstoffen zijn in rode wijn, er zullen misschien woorden bij zijn die je niet direct in onze omgangstaal gebruikt maar met een verklarend woordenboekje kom je der wel uit, zo heb ik het ook opgezocht.
Het hoofdbestanddeel van rode wijn is water, voor de witte en de zoete wijnen iets minder omdat er meer restsuikers in de wijn zitten.
De energie in de wijn is hoofdzakelijk afkomstig uit de alcohol. Vetten, eiwitten en suikers die ook energie leveren zijn in een te verwaarlozen hoeveelheid aanwezig, behalve voor zoete wijn daar is de hoeveelheid glucose en fructose hoger.
De belangrijkste alcohol die tijdens de wijngisting wordt gevormd is ethanol.
Pentanol, butanol, propanol en glycerol komen in kleine hoeveelheden voor, deze laatste is een alcoholsoort met een zoete smaak en geeft viscositeit aan de wijn, denk maar aan uitspraken zoals “de wijn kleeft mooi aan het glas of hij loopt langs het glas in lange benen”. Van het schadelijke methanol ontstaat maar een kleine hoeveelheid tijdens het gisten.
De samenstelling van de bodem, de bemesting of de vaten of kuipen die gebruikt worden bij het fermenteren van de most zorgen er voor dat er bepaalde mineralen en sporenelementen aanwezig zijn in de rode wijn, door bemesting kan bv. de wijn rijk zijn aan kalium, de kuipen of vaten kunnen er voor zorgen dat er bv. aluminium of lood aanwezig is in de wijn en ijzer is er in een relatief grote hoeveelheid aanwezig.

Vitaminen

Rode wijn bevat eigenlijk niet zo veel vitamines in tegenstelling tot de druif zelf die wel veel vitamine C bevat, doch door het gistingsproces gaan deze vrijwel allemaal verloren en als je sulfiet in je wijnbereiding gebruikt ben je de vitamine B1 ook kwijt.
Pathoteenzuur.nicotinezuur en de vitaminesB12 en B6 komen wel veel voor in rode wijn.
Dan vraag je je natuurlijk af wat is dan het bestanddeel in rode wijn dat dan zo een invloed heeft op onze gezondheid, wel dat zijn de zogenaamde polifenolen die in rode wijn wel 2 tot 3 maal meer voorkomen dan in witte wijn.
De polifenolen in de rode wijn zijn antioxidanten en die bezitten een uitzonderlijke doeltreffende werking, ja tot zelfs 50 maal sterker dan vitamine E. Waar zitten dan die polifenolen, wel hoofdzakelijk in de pitten en een beetje in de schil en daarom spreekt men over de heilzamere werking van rode wijn inplaats van witte omdat bij de fermentering van de rode wijn de schil en pit (indien niet beschadigd) mee gegist wordt en bij witte wijn niet.
Polifenolen is een verzamelnaam voor stoffen die vooral voorkomen in donkere eetbare planten en zaden en zijn de natuurlijke meest krachtige antioxidant veel meer dan de vitamines C en E.
Antioxidanten zijn stoffen die een binding verhinderen met zuurstof of een andere chemische reactie waarbij zuurstof een rol speelt en zo de vrije radicalen meer stabiliseert.
Vrije radicalen tasten de lichaamscellen aan waardoor die sneller verouderen en zo een rol spelen in het verouderingsproces of bv. de ziekte van Alzheimer.


De gelukkige genieter.
Felicien Drouven
Zoeken