Noodzakelijk materiaal

Gistfles (ook wel dame-jeanne)

Strikt noodzakelijk

Zonder een fles, stop en waterslot kom je nergens. Een waterslot en stop kosten niet veel, en je kan ze vinden voor alle mogelijke formaten van flessen.
Als je het echt goedkoop wil houden dan kan je gebruik maken van frisdrankflessen van 1,5l. Maar voor minder dan € 15 heb je al een fles (ook wel dame-jeanne) van 5l. Als je met grotere hoeveelheden wilt werken dan zal je niet anders kunnen dan enkele grote flessen aanschaffen. Op rommelmarkten tref je ook vaak zulke gistflessen aan.
In plaats van een glazen fles, worden tegenwoordig ook vaak plastiek emmers gebruikt. Die hebben als voordeel dat ze toegankelijker zijn om te reinigen en minder breekbaar. Maar je kan de gisting minder goed volgen (en ze staan bovendien minder sierlijk op de kast).
Je moet trouwens steeds één fles te veel hebben om van de ene naar de andere fles over te kunnen hevelen. Waarmee tevens de hevel even vernoemd is. Een hevel met een kraantje is erg handig bij het bottelen van je wijn, maar een soepel plastieken slangetje kan je ook wel met een wasknijper afsluiten.
Zelfgemaakt fruitpers

Zonder wordt het moeilijk

Er zijn maar weinig vruchten die hun sap zomaar vrijgeven. Een pers is dan ook niet te versmaden. Er zijn andere manieren om sap te verkrijgen maar die zijn meestal erg arbeidsintensief en geven een lage opbrengst.

Bij sommige grondstoffen kan je mostgisting toepassen om sap te verkrijgen, maar na zo'n gisting is het nog steeds aan te raden de most te persen en tevens treedt er erg veel oxidatie op.

Een flessenborstel is ook niet weg te denken uit je arsenaal. Wel kan je proberen oude flessen te kuisen met heel veel water en wat kiezel om te uit te schuren, maar succes is niet gegarandeerd.
Densimeter en vinometer

Om te meten

Recepten zijn er voldoende, maar de zuurtegraad en het suikergehalte zijn van veel factoren afhankelijk en kunnen zelfs van jaar tot jaar verschillen. Als je zelf je recepten wil samenstellen kan je dus maar best de aanschaf van een hydrometer (densimeter) en acidometer overwegen.

Als je wil weten welk alcohol percentage je op je etiketten moet drukken dan kan je dat meten met een vinometer. Heb je echter voor en na de gisting het precieze suikergehalte gemeten dan kan je daaruit ook de alcoholgraad berekenen.
Zoeken