Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

bNamed.ch:
.ch domeinnamen
(Zwitserland)


Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
De wijn

Voor ongeveer 95% zijn de wijngaarden van de Champagne beplant met de drie champagnerassen die we in een champagnewijn terugvinden, de (pinot) chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

De zeer specifieke bereiding van champagne begint reeds bij het persen, wat onmiddellijk na het plukken gebeurt zodat de velletjes van de blauwe druiven de kans niet krijgen het sap te kleuren. Na de eerste gisting van zo'n twintig tot dertig dagen laat men de wijn rusten en klaren. Dan volgt een eerste aftapping. Hierna volgt het versnijden van de wijn. Verschillende wijnen van uiteenlopende wijngaarden en jaren worden gemengd om zo tot een eenvormig en duurzaam eindresultaat te komen. Na de tweede en derde aftapping wordt de wijn gebotteld.
Tijdens het bottelen wordt aan deze stille (niet mousserende) wijn een oplossing van rietsuiker toegevoegd, de 'liqueur de tirage' genaamd. De wijn wordt dan in koele kelders of grotten gestockeerd, waar door de koude de verdere gisting erg traag verloopt, wat de kwaliteit van de wijn verhoogt. De wijn wordt nu dagelijks gekeerd om er voor te zorgen dat de moer (gistafvalstoffen) zich ophoopt in de hals van de fles. De moer wordt verwijderd door de hals te laten bevriezen en vervolgens de fles te ontkurken, waardoor het afval uit de fles spuit. De fles is nu echter niet meer helemaal gevuld. Dat tekort wordt opgevuld door het toevoegen van de 'liqueur d'expédition'. Dit is een mengsel van suiker, champagne en soms wat brandewijn, hetgeen bepaalt of de wijn een droge of zachte champagne wordt.

Zie ook...
Champagne - Reizen - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM