Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

bNamed.ch:
.ch domeinnamen
(Zwitserland)


Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
De ontdekking

Dat sprankelende wijn niet in de Champagnestreek is uitgevonden kan u ook lezen bij de uitleg over de wijnen van de Aude op deze site. Daar bevindt zich namelijk Limoux, de bakermat van de belletjeswijn. In de Champagnestreek wordt echter liever het verhaal van dom Pérignon verteld. Hij heeft de schuimwijn misschien niet uitgevonden, maar hij heeft het productieproces wel verbeterd en de méthode champenoise ontwikkeld.

De faam van de streek bestond vroeger uit stille rode wijnen, die voornamelijk bekend stonden voor hun middelmatige kwaliteit. Met het klimaat van de champagnestreek kan je dan ook geen andere wijn produceren. Door de trage rijping van de druiven bevatten deze extra veel zuur. Ze moeten dan ook nog eens zo laat mogelijk geplukt worden om het rijpen te laten voltooien. Vóór de inburgering van de centrale verwarming betekende dat dat de gistende wijnen in de kelder halverwege het gistingsproces aan hun winterslaap begonnen om in de lente, wanneer de kelders terug opwarmden, het gistproces te voltooien.
In die tijd werden de flessen afgesloten met in olie gedrenkte lappen, oude stoppen van hout en uitgeplozen touwwerk. De wijn was dan ook niet zo lang houdbaar. De Engelsen, samen met de Parijzenaars één van de grootste afnemers van champagnewijnen in die tijd, verscheepten de vaten wijn dan ook reeds in de winter om hem zo jong mogelijk te kunnen drinken. Eerst werden die wijnen in de lente met veel moeite van hun belletjes ontdaan, in de 17de eeuw werd in Engeland de wijn echter meer en meer nog bruisend geschonken. Het waren dan ook de Engelsen die als eerste op het idee kwamen om de wijn in zwaardere flessen te bewaren en een kurken stop te gebruiken om de wijn bruisende te houden.

Dom Pérignon hield rond 1700 toezicht over de kelder van het Hautvillers-klooster en voerde daar de Engelse flessen in. Zijn collega dom Oudart was de eerste om stoppen van kurk in te voeren. Dom Pérignon ontdekte hoe je de wijn bruisende kon houden zonder de flessen te laten barsten en hoe je een stille wijn opnieuw kan laten bruissen door het toevoegen van gist en suiker. Dit is de traditionele méthode champenoise. Een belangrijker wapenfeit dat aan dom Pérignon kan worden toegeschreven zijn echter de principes die hij formuleerde om tot een betere wijn te komen. Zo onderkende hij het feit dat een lagere oogst een hogere kwaliteit oplevert en dat het eindproduct verbeterd kan worden door verschillende wijnen van verschillende wijngaarden en verschillende jaren te mengen.

Zie ook...
Champagne - Reizen - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM