Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

bNamed.us:
Uw domeinnaam in Amerika
(.us)


Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
Hevelen

Eenmaal de gisting op zijn einde loopt zal de wijn beginnen te klaren. In het begin lijkt de ondoorzichtige brij misschien hopeloos en ideaal om op de mesthoop te smijten. Na enkele maanden gisten wordt hij al stilaan doorzichtiger. Eenmaal de gisting gedaan is kan het klaren beginnen. Als er nog maar amper luchtbelletjes ontsnappen (slechts enkele per uur) kan je de wijn best een eerste keer overhevelen. Er heeft zich nu normaal een serieuze laag gist-afval gevormd op de bodem van de fles. Door dit te verwijderen zal het klaren weer beter kunnen verlopen.
Door de wijn vroeger te hevelen (en dus sneller van de gist te halen) zal je een zoetere wijn kunnen maken.

Bij het hevelen haal je de most van de droesem op de bodem. Je plaats hiervoor de volle fles op een hogere plaats dan een lege (en propere!) fles. Steek een plastiek slangetje in de bovenste fles. Diep genoeg om het onderste uit de kan te halen, maar niet te diep, zodat je geen droesem mee zuigt. Zuig het slangetje nu vol en steek het andere uiteinde dan in de onderste fles. Het wonder van de communicerende vaten doet de rest van het werk.
Je kan dit met een gewoon plastiek slangetje doen, maar een speciale hevel is nog net iets handiger. Dit is meestal een plastiek langetje met langs één kant een kraantje (voornamelijk handig bij het bottelen, maar indien je geïmproviseerde hevel nogal soepel is kan je dit vervangen door een wasknijper) en langs de andere kant een speciale teut met een bocht er in. Deze dien je in de bovenste fles te steken en kan je tot op de bodem laten zakken zonder dat je bang moet zijn dat je droesem zal opzuigen.

Indien het om een niet te sterkere tafelwijn gaat dien je de nieuwe fles tot helemaal aan de stop te vullen. Er mag nog maar een minimum aan lucht in achterblijven tussen de stop en de wijn om zo veel mogelijk oxidatie te voorkomen. Je zal dus waarschijnlijk moeten bijvullen met een andere wijn, of overschakelen op kleinere flessen. Bij een sterkere dessertwijn hoeft dit niet. Je mag dan zelfs de fles gedeeltelijk vullen. Een zekere mate van oxidatie is hierbij bevorderlijk voor het zuiderse karakter van de wijn.

Hoewel sommige boeken blijkbaar een ongelimiteerd aantal hevelbeurten voorschrijven dien je er toch rekening mee te houden dat, telkens je hevelt, er zuurstof bij de wijn komt. Een beetje zuurstof is niet slecht en kan zelfs erg goed zijn voor de smaak van de wijn, maar trop is te veel. Probeer het aantal hevelbeurten tot drie te beperken. Samen met het bottelen heeft je wijn dan vier keer lucht gezien. Indien je na een derde hevelbeurt merkt dat er toch nog een hoop droesem naar de bodem valt, moet je natuurlijk ook niet besparen op een vierde keer hevelen, maar onthoud dan voor een volgende keer dat je de eerste, tweede en derde hevelbeurt beter wat kan uitstellen. Een sterkere wijn zal wel meer lucht (en dus hevelbeurten) kunnen verdragen dan een tafelwijn.

Zie ook...
Stap3: Gisten en hevelen - Wijn maken in drie stappen - Wijn maken - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM