Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

bNamed.de:
Domeinnaam registraties voor een adres in Duitsland
(.de)


Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
Classificatie

De champagnewijnen worden in verschillende types onderverdeeld, afhankelijk van de cuvée en de dosering. Zo kunnen ze 'traditionnels' zijn, wat wil zeggen dat ze zijn samengesteld uit verschillende cuvées van verschillende jaren. Alleen in bijzonder goede jaren wordt er een 'vintage' gemaakt van de beste druiven van dat jaar. Een 'blanc de blanc' is dan weer uitsluitend van witte druiven gemaakt. Ook zijn er vele wijnhuizen die dan nog eens een eigen 'cuvée spéciale' maken. Een bruisende rosé is trouwens (in tegenstelling tot een gewone rosé) wel een mengsel van rode en witte champagne.
Dan is er natuurlijk nog de brut, extra-dry, sec, demi-sec en doux. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid en de samenstelling van de liqueur d'expédition die wordt toegevoegd aan de wijn helemaal op het einde van de gisting, na het verwijderen van moer. De liqueur d'expédition is een mengsel van suiker, champagne en soms wat brandewijn. Afhankelijk van de hoeveelheid suikers wordt de wijn dan droog of zacht.
Ook voor de kwaliteit van de druiven bestaat er een classificatie. De meeste wijnkastelen hebben weinig of geen eigen druivelaars. De wijnkastelen moeten hun druiven dus aankopen. Dit gebeurt aan de hand van een vaste prijs. Elk jaar wordt die bepaald door het CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de la Champagne), voor elk dorp in een systeem dat de échelle des crus (wijngaardladder) genoemd wordt. Iets meer dan 15 dorpen kunnen aanspraak maken op een grand cru en krijgen voor hun druiven 100% van de vastgestelde prijs. Zo'n 40-tal dorpen produceren een permier cru en krijgen tussen de 90 en de 99% van de prijs. Alle andere dorpen krijgen 80 tot 89%.
Behalve de oorsprong van de druiven is ook de persing van belang. Bij elke persing wordt de kwaliteit van het gewonnen sap minder. De eerste 2000 l vormen zo de cuvée (inhoud van een gistkuip), de tweede en derde persing heten respectievelijk eerste taille en tweede taille. De vierde persing levert een sapje op waar enkel nog een middelmatige tafelwijn van gemaakt kan worden.

Zie ook...
Champagne - Reizen - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM