Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

.be-domeinnamen
www.YourName.be

Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
A.O.C. Corbiéres

Voor je wijnkastelen gaat bezoeken in de Aude kan het erg interessant zijn eerst even langs de A.O.C. Corbiéres te gaan. Je kan er al direct enkele wijnen proeven (maar dat is natuurlijk NOG leuker bij de wijnboer zelf) en ze hebben er tonnen aan informatie ter beschikking zodat je een goede selectie kan maken uit de wijnen die je ter plaatse wil gaan degusteren.
Zo is er elk jaar een boekje met daarin een overzicht van de grootste wijnen onder de A.O.C. Corbiéres. Het bevat van elke wijn kort wat informatie en ook adresgegevens en telefoonnummers van wijnbouwers.
Nog interessanter is de uitslag van het jaarlijkse “Concours interprofessionnel des grands vins de Corbiéres”. Het geeft je een praktisch overzicht van de beste wijnen uit de streek. Zo kan je de mindere wijnen overslaan en direct met de betere beginnen. Deze wijnen zijn meer dan de moeite waard en zelfs de winnaars van dit concours zijn over het algemeen nog erg betaalbaar.

De streek
De wijngaarden liggen in de vierhoek Carcassonne, Narbonne, Perpignon en Quillan. Deze ligging tussen de veranderlijke Pyreneeën en het oude Massif Central zorgt er voor dat de Corbiéres over erg uiteenlopende ondergronden beschikt. Dat is ook de reden waarom de streek wordt ingedeeld in wel 11 verschillende terroirs.

De wijnen
Voor rode wijn en rosé wordt er gebruik gemaakt van carignan, syrah, grenache noir, lladoner pelut, mourvèdre, piquepoul noir, cinsaut en terret noir. Sinds 1985 worden er erg veel nieuwe aanplantingen uitgevoerd die voor een herverdelingen van de variëteiten moet zorgen. Het is de bedoeling om tot een evenwicht te komen tussen carignan en cinsaut langs de ene kant en syrah, grenache noir, lladoner pelut en mourvèdre langs de andere kant. Zo blijft de typische carignan behouden, maar wordt de productie van de andere variëteiten opgevoerd om tot een betere kwaliteit en complexiteit van de wijnen te komen.
Voor witte wijn zijn de volgende druivensoorten toegestaan: bourboulenc (malvoisie) grenache blanc, maccabéo, clairette, muscat (maximum 10%), piquepoul, terret blanc, marsanne, roussanne, rolle en vermentino.
Zo'n 30% van de wijnen is bestemd voor de export. De grootste afnemer is Nederland, gevolgd door Engeland en België.

Zie ook...
Aude - Reizen - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM