Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
MeewerkenNieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


 
Print
Print
Sleedoorn Dessertwijn
(Bart Mortelmans)

<< Recepten

Wijnsoort:
Smaak: Dessertwijn


Ingrediënten:
Sleedoorn : 6l
Water : 5l
Suiker : 3kg


Werkwijze :
Het meest geschikt voor de wijnbereiding zijn rijpe sleebessen die al eens aan nachtvorst hebben bloot gestaan. Daardoor loopt het natuurlijke hoge zuur- en tanninegehalte terug en kan men een smakelijke drank bereiden die op rode wijn lijkt. De sleedoorn worden voorzichtig gekneusd om zo min mogelijk de pitten te kraken. De pulp wordt tot gisting gebracht volgens het onderstaande recept:

De pulp wordt via een trechter in de gistingsfles gegoten. De gistkultuur en de verpulverde gistvoeding worden er direct aan toegevoegd. De suiker wordt in het (hete) water opgelost en na afkoeling tot kamertemperatuur eveneens toegevoegd. Het geheel wordt door heen en weer schudden van de gistingsfles goed vermengd. De gistingsfles, die slechts voor 50% gevuld mag zijn, wordt afgesloten met een waterslot om ongeveer 14 dagen te gisten. Het is nuttig tijdens deze gisting de fles eenmaal per dag krachtig heen en weer te schudden en het vrijkomen van koolzuur via het waterslot nauwlettend te observeren. Na ongeveer 14 dagen wordt de most door een doek afgegoten en de rest van de pulp uitgeperst. De gehele most wordt in de schoon gespoelde gistingsfles teruggegoten en volgens de algemene aanwijzingen verder behandeld.

Sleebessenwijnen klaren over het algemeen zeer goed wanneer de wijn koel wordt opgeslagen en met 1g kalumpyrosulfiet per 10l wordt gezwaveld. Indien de klaring onvolledig is, kan zij door toevoeging van 2 3g gelatine en 10 20ml kiezelzuur 15% worden verbeterd.

(Recept uit "Het Kitzinger wijnboek")

<< Recepten Bewerk >>
  Webontwerp door bIM