Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
MeewerkenNieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


 
Print
Print
Druivenwijn
(Bart Mortelmans)

<< Recepten

Wijnsoort:
Smaak: Lekker


Ingrediënten:
Druiven : 5 kg.
blauwe druiven : 130


Werkwijze :
mailto:Enkel van blauwe druiven kan je rode wijn maken, voor witte wijn kan je zowel witte als blauwe druiven gebruiken. Het verschil zit hem in de pulpgisting. Als je blauwe druiven gedurende enkele dagen laat gisten, met pitten, schillen en soms zelfs met de takjes erbij dan wordt er uit de schil een rode kleurstof afgegeven die de wijn kleurt. Ook komt er uit de pitten en de takjes tannine vrij waardoor de wijn langer houdbaar wordt.

Om rode wijn te verkrijgen dien je dus blauwe druiven te gebruiken. Die zullen na enkele dagen pulpgisting hun kleur afgeven. Haal de druiven best eerst van de tros en kneus ze in een emmer. Als je wilt kan je er na het kneuzen de takjes die de tros uitmaakten terug bij doen, hoewel dit soms voor TE veel tannine zorgt en zo de smaak bederft. Voeg de gist toe, voor rode wijn bestaan speciale gistsoorten, en eventueel reeds wat suiker. De komende dagen moet je tot drie keer per dag alles dooreen roeren. Dit zorgt er voor dat de schillen weer in contact komen met de vloeistof en voorkomt ook dat de schillen beginnen te schimellen. Na zon vijf dagen pulpgisting zal de kleuring waarschijnlijk voltooid zijn. Na meer dan acht dagen komt er te veel tannine vrij. Tannine geeft een harde smaak aan de wijn, een smaak die na lang wachten trouwens wel vermindert. Tijdens de pulpgisting wordt nog geen alcohol aangemaakt want de gistcellen voeden zich dan voornamelijk met zuurstof en niet met suiker.
Als je alle meetapparatuur ter beschikking hebt kan je nu beginnen met het bepalen van de zuurtegraad en het suikergehalte. Als je niet over een hydrometer beschikt kan je eenvoudig tot een wijn van zon 18% (afhankelijk van de gist) komen door telkens de gisting gestopt is per 5 liter sap zon 100g suiker toe te voegen. Wil je een wijn met een lager suikergehalte dan zal je waarschijnlijk tussen de 90 en de 100g/l suiker moeten toevoegen. De zuurtegraad van de druiven ligt meestal net iets te hoog waardoor het misschien aangewezen is per 5 liter sap een kleine liter suikerwater toe te voegen. Het suikergehalte moet natuurlijk hetzelfde zijn als dat van de rest van het sap. Als je geen hydrometer hebt, en volgens mijn voorbeeld 100g/l suiker bij het druivensap gedaan hebt, dan zal je het water moeten aanlengen met zon 240g suiker per liter.

En meer is er eigenlijk niet nodig voor het maken van druivenwijn, nu enkel nog laten gisten in gistingsflessen, afgesloten van de lucht en dan bottelen en laten rusten. Rode wijn kan je (door de tannine) langer laten rusten dan witte wijn en zal er na enkele jaren ook daadwerkelijk op verbeterd zijn. Maak dus alvast maar een afgelegen stukje kelder vrij.
<< Recepten Bewerk >>
  Webontwerp door bIM