Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
MeewerkenNieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


 
Print
Print
Abrikozen - Vijgen
(Teun Baan)

<< Recepten

Wijnsoort:
Smaak: Prettig, iets bitter


Ingrediënten:
Gedroogde Abrikozen : 800 gram
Gedroogde Vijgen : 500 gram
Honing : 450 gram
Tintelfris druiven, appel : 1.5 liter
Wijnsteenzuur : 5 gram
Water : 6 liter
Suiker : 850 gram
Vlierbloesem : 25 gram
Druivenconcentraat : 250 gram


Werkwijze :
De bedoeling was een desertwijn met een duidelijk Abrikozen boequet. Het orginele recept schreef nogal wat water voor. ik heb dit deels vervangen door 1.5 liter tintelfris (druiven-appel-citroensap 25% vruchtensap) De abrikozen en vijgen heb ik met een staafmixer grof fijn gemaakt. Overige ingredienten m.u.v. het druivenconcentraat toegevoegd. Vervolgens volgens pulpgisting onder toevoeging van pecto enzyme drie dagen laten pulpgisten. De druivenconcentraat nbij afnemende gisting (waterslot 1 blub per 10 tellen) toegevoegd.

Het resultaat na 3 maanden op de fles is een hele fijne wijn met duidelijk abrikozen boequet. De smaak is licht bitter, echter een stuk minder bitter dan aan het eind van de gisting. De bittere smaak wordt veroorzaakt door de gedroogde vijgen. Daarnaast is er een lichte mate van zetmeelwaas.

Het is een ideale wijn om in de wintermaanden te maken. Zeker een wijn die voor herhaling vatbaar is. Ik ga dan de vijgen vervangen door dadels. Tevens wordt er dan een zetmeel afbrekend enzym toegevoegd

<< Recepten Bewerk >>
  Webontwerp door bIM