Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

bNamed.net:
registreer je
domeinnaam onder
meer dan 400
extensies!


Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
Gisting

Vul een gistingsfles voor zo'n vier-vijfde met de most. Zeker tijdens de eerste dagen van de gisting wordt er erg veel schuim ontwikkeld en als je er te veel in doet zal die schuim naar buiten komen. Doe er ook al direct de gist(starter) bij en indien je dat wenst ook gistvoeding. Plaats een waterslot op de gistingsfles. De gisting zal nu waarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten. Als je vertrekt met een giststarter zullen na enkele uren de eerste luchtbelletjes al door het waterslot naar boven borrelen en is de gisting dus gestart. Soms kan het echter ook wel enkele dagen duren voor je activiteit begint waar te nemen.

Plaats de gistende most best in een niet te koude kamer. De eerste dagen is ongeveer 21 ideaal. In een koudere omgeving zal de gisting trager verlopen. De gisting zelf produceert ook wel een beetje warmte dus als je denkt dat de omgevingstemperatuur niet volstaat dan kan je toch al een beetje helpen door het gistingsvat met een goed deken te isoleren. Plaats de most zeker niet op een plaats waar het al te warm zal worden (zoals op een radiator) want dan sterft de gist af.

Je mag gerust zo nu en dan eens met de fles schudden. Je zal dan de luchtbelletjes in sneltreinvaart naar buiten zien komen (wat gewoon leuk is) en het versnelt de gisting. Deze belletjes zijn koolzuurgas dat vrijkomt bij het vergisten van de suiker. De suiker wordt afgebroken in zo'n 50% alkohol en 50% koolzuurgas.

Na een tijdje zal de gisting trager gaan verlopen. Dit merk je doordat er minder lucht uit de fles ontsnapt. Je mag de wijn nu iets kouder zetten (zo'n 18), maar probeer voornamelijk de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Nu is het enkel nog wachten tot de gisting voorbij is, meer hoef je niet te doen.

Zie ook...
Stap3: Gisten en hevelen - Wijn maken in drie stappen - Wijn maken - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM