Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

bNamed.net:
Alle internationale domeinnamen onder één dak


Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
Een fruitpers

Je moet hem wel zelf maken...
Een fruitpers van zo’n 10L kost al snel €125 of meer, kleinere modellen gaan over de toonbank voor niet minder dan €100. Een beetje doe-het-zelver kan echter in een mum van tijd, en voor een tiende van de prijs, zelf een fruitpers maken. Natuurlijk zal de kwaliteit van de pers niet even goed zijn, en een schoonheidswedstrijd zal je er ook niet mee winnen. Maar persen zou in theorie wel mogelijk moeten zijn, en dat was toch de bedoeling dacht ik?

Wat je nodig hebt
Je hebt vooral hout nodig. Voor mijn versie, waar net geen 10L fruit in kan, kocht ik drie latjes van 22x32x420mm, twee van 22x50x300mm en twee balken van 42x42x240mm. Dit vind je bij de plaatselijke doe-het-zelfzaak, waar ze trouwens ook ijzeren plaatjes verkopen om twee balken aan elkaar te vijzen. Je moet er zo vier hebben. Dit alles kostte mij minder dan €10.

Verder heb je nog wel een hele hoop vijzen nodig die liefst niet zullen gaan roesten. Ze komen op zo weinig mogelijk plaatsen in aanraking met het sap, maar één oxiderende vijs kan je wijn vernietigen. Ik gebruikte vijzen van 30mm en van 50mm lengte, maar wat je nog hebt liggen zal ook wel goed zijn, zolang ze er niet langst de andere kant terug uitkomen.

Om de perskracht te verkrijgen wordt gebruik gemaakt van een autokrik. Je kan er een kopen (zo’n €13), maar het is natuurlijk ook mogelijk de krik uit je auto te gebruiken. Vergeet ze echter niet terug te leggen.

Wat je bij je buurman moet gaan lenen
Om het hout te bewerken heb je natuurlijk een zaag nodig. Het zijn kleine latjes, dus een te grote tand is niet aangewezen, maar het gaat ook over nogal veel zaagwerk dus de figuurzaag mag je ook laten voor wat ze is.

Om al die vijzen in het hout te draaien is een vijsmachine onontbeerlijk. Je kan ook een boormachine gebruiken met een hulpstukje om te vijzen, maar houd er dan wel rekening mee dat deze nogal snel warm zal lopen.

Zagen
De dunne latten worden verzaagd in 4 keer 6 stukjes van 27cm. Met 6 stukjes maak je één zijkant door ze met een dun spleetje tussenruimte op twee iets grotere latten te vijzen. Door de tussenruimte zal bij het persen het sap moeten stromen, maar de vruchten mogen er natuurlijk niet door kunnen. De grotere latten zaag je zodanig dat er naast de zes latjes nog plaats is voor een balk aan de twee uiteinden.

Dan moet je de balken verzagen in stukjes van zo’n 55cm. Je zet de vier balkjes in de vier hoeken en maakt de zijkanten er aan vast. Nu is het zeker niet de moment om op vijzen te gaan besparen, want op deze plaatsen zal de meeste druk staan.

Vloer en dak
Als alles af is is de kans groot dat je het deksel er niet meer uit zal krijgen, ik heb er dan ook voor gekozen de bodem los te laten liggen. Langst twee zijkanten vijs je horizontaal een balkje iets onder de zijwand, hierop zal de bodem rusten. Je moet nu nog de latjes voor de bodem zagen, dit doe je best één voor één op maat, zodat ze goed passen maar ook niet te vast zitten. Deze vijs je niet vast zodat je ze nog kan verwijderen om de pers schoon te maken en tevens om te voorkomen dat het sap in aanraking zou komen met de vijzen.

Het deksel moet je ook op maat maken. Het is erg belangrijk dat er amper ruimte is tussen het deksel en de zijkanten, maar het moet natuurlijk wel tot onderen in de pers kunnen. Waarschijnlijk zal je aan het deksel nog wat moeten schaven om het goed van boven tot beneden te laten glijden. Om er voor te zorgen dat het deksel stevig genoeg is, en ook om te voorkomen dat het sap door het deksel zou spuiten maak je het uit twee lagen latjes, waarbij je de onderste laag van links naar recht legt en de bovenste er op vast vijst van rechts naar links. Als dit gebeurd is kan je er nog twee kleine stukjes hout (twee of drie centimeter lang) er op vastvijzen die als handvat zullen dienen. Zorg er wel voor dat de krik er nog tussen kan.

Afstootbalk
Zaag nu twee balkjes zodat ze van één paal naar de andere passen en monteer ze met de ijzeren plaatjes tegenover elkaar. Zorg dat je de plaatjes goed vast vijst, want de totale druk zal daarop rusten. Onder die twee dwarsbalken vijs je dan in het midden een balk die van de ene naar de andere dwarsbalk gaat. Tussen deze balk en het deksel moet je om te persen de krik zetten.

En nu persen maar
Als na al het zagen en vijzen je armen nog niet halfverlamd naast je lichaam hangen is het de hoogste tijd om je nieuwe pers te testen. Vergeet echter niet hem eerst grondig te reinigen! Het reinigen vereenvoudigt er niet op en de levensduur gaat er niet van op vooruit, maar het hout mag je niet behandelen. Alle houtbehandelingsmiddelen zijn toxisch en dus zeker niet geschikt om een fruitpers te behandelen. Je kan best kokend water gebruiken om de pers te reinigen. Doe doe dit voor én na het persen! Een moor koken water er over gieten is normaal voldoende, nadat je hem eerst grondig hebt gereinigd met gewoon water natuurlijk om het zichtbare vuil er af te krijgen. Vergeet ook niet de stukken fruit en pitten die in de spleten terechtkomen.

Mocht je nog vragen hebben over het maken van zo’n pers dan mag je me steeds contacteren door een E-mail te sturen naar [email protected]

Zie ook...
Materiaal - Wijn maken - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM